Devizne rezerve NBS na kraju oktobra 10,15 milijardi evra

Bez autora
Nov 13 2012

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju oktobra 10,15 milijardi evra i kao takve obezbeđivale pokrivenost novčane mase M1 od 421 posto, kratkoročnog duga od 2.800 posto i istovremeno pokrivale sedam meseci uvoza robe i usluga.U toku oktobra najveći devizni priliv zabeležen je po osnovu prodaje evroobveznica Republike Srbije na inostranom finansijskom tržištu, u iznosu od 806,4 miliona evra.

Devizne rezerve NBS na kraju oktobra 10,15 milijardi evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju oktobra 10,15 milijardi evra i kao takve obezbeđivale pokrivenost novčane mase M1 od 421 posto, kratkoročnog duga od 2.800 posto i istovremeno pokrivale sedam meseci uvoza robe i usluga.

Kako se navodi u saopštenju NBS, u toku oktobra najveći devizni priliv zabeležen je po osnovu prodaje evroobveznica Republike Srbije na inostranom finansijskom tržištu, u iznosu od 806,4 miliona evra. Pored toga, po osnovu korišćenja kredita i donacija ostvaren je priliv, u ukupnom iznosu od 31,2 miliona evra.

Istovremeno, najveći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka, u neto iznosu od 209,7 miliona evra, u poređenju s njihovim nivoom obračunatim u septembru. Takođe, po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima iz deviznih rezervi je isplaćeno 117,7 miliona evra, a po osnovu servisiranja stare devizne štednje 6,1 milion evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju oktobra iznosile su 6,02 milijarde evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 1,88 milijardi evra, što je za 658,5 miliona evra više nego u prethodnom mesecu. Od početka godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 14,5 milijardi evra.

U oktobru je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 1,5 posto. Da bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom pet miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik